Tryck annars på pilarna bredvid respektive rubrik för att vilka förslag vi har på det området!
1. Införa ett regionalt klimatavtal om att region Uppsala och dess kommuner ska nå nettonollutsläpp år 2030.
2. Införa konsumtionsbaserade utsläppsmål med årliga uppföljningar för att region Uppsala och dess kommuner ska nå 1,5-gradersmålet och nettonollutsläpp år 2045.
3. Utveckla processer för att miljö- och klimatkrav, och inte enbart ekonomiska aspekter, ska vara styrande i kommunernas och regionens offentliga upphandlingar.
4. Säkerställa att regionen, dess kommuner och samtliga offentligt ägda bolag har 100 procent fossilfria investeringar och kapitalplaceringar innan 2030.
5. Att regionen och dess kommuner alltid ska ta fram underlag för att jämföra klimatpåverkan och miljömässiga konsekvenser mellan olika politiska förslag.
6. Införa ett regionalt klimatavtal med gemensamma mål om utsläppsminskningar för regionen och kommunerna.
1. Främja nära stadsodling i hela Uppsala län.
2. Säkerställa att samtliga grönytor i länet gynnar den biologiska mångfalden.
3. Utveckla Uppsala klimatprotokoll till att innefatta regionens samtliga kommuner och även innefatta miljömål som de anslutna företagen kan anta.
4. Införa ett mål om att ersätta en viss del vattnet i VA-systemet med regnvatten, exempelvis genom insamling på fastighetstak.
5. Miljöer där barn vistas dagligen ska vara helt giftfria.
1. Göra Uppsalas innerstad helt bilfri, med undantag för godstransporter, färdtjänst och andra samhällsnödvändiga transporter.
2. Förbjuda fordon med stora utsläpp, som exempelvis stadsjeepar, i regionens tätorter genom miljözoner.
3. Införa trängselskatt i Uppsala stad.
4. Stoppa nyetablering av externa köpcentrum i Uppsala kommun.
5. Sänka kraven på antalet bilparkeringsplatser (så kallade parkeringstalen) vid nybyggnation av bostäder i samtliga av regionens kommuner.
6. Ta tydligare tag om elsparkcyklar och efterlikna arbetet i Stockholm med exempelvis markerade parkeringsplatser och högre ställda klimatkrav.
7. Ställa krav på att en hög andel av parkeringsplatserna i regionens tätorters ska gå till cykelplatser och laddstationer.
8. Att kommunala byggnader och ytor används en större del av dygnet för att effektivisera ytanvändningen.
9. Kräva att hållbara material, såsom trä, ska utgöra standard vid nybyggnation.
1. Stegvis bygga ut tågnätet österut i länet från Örbyhus till Österbybruk, Gimo, Östhammar och Öregrund.
2. Bygga ut tågnätet västerut från Uppsala till Enköping och Västerås.
3. Bygga flera tågstationer längs befintligt spår söderut vid Bergsbrunna och Alsike samt norrut vid Vänge, Järlåsa och Vittinge.
4. Etablera flera pendlarparkeringar utanför regionens tätorter och utveckla deras tillgänglighet i syfte att möjliggöra fler resor med kollektiva färdmedel.
5. Tillgängliggöra trafik på landsbygden genom att med utgångspunkt i medborgardialoger tillsätta exempelvis fler busshållplatser och anropsstyrd trafik där det efterfrågas som mest.
6. Tillsätta en utredning om införandet av ett enhetligt biljettpris i regionen istället för dagens zonbaserade system.
7. Satsa på bekvämligheten i kollektivtrafiken med exempelvis ladduttag, informationsskärmar och wifi.
8. Tillsätta en utredning om kostnadsfri kollektivtrafik till alla grundskole- och gymnasieungdomar i länet.
1. Anpassa och utforma utemiljöer så att de stimulerar till utevistelse och fysisk aktivitet samtidigt som de bidrar till hållbarhetsaspekter, såsom klimatanpassning, biologisk mångfald och förbättrad vattenhushållning.
2. Barn till papperslösa ska ha rätt att gå både i skola och förskola, samt kunna få ekonomiskt bistånd.
3. Inrätta föreningsråd i regionens kommuner för närmare samarbete och inflytande i kommunernas nämnder som arbetar med civilsamhälles- och föreningsfrågor, exempelvis likt modellen som finns i Haninge kommun.
4. Införa ett mål i regionen och dess kommuner om max 300 elever per kurator.
5. Säkerställa att asylsökande och papperslösa ska erbjudas vård i samma utsträckning som en folkbokförd svensk medborgare.
6. Utöka supportsystemen på sjukhus för att säkerställa att patienter, utöver fysisk vård, erbjuds psykiskt stöd vid långvariga sjukdomar.
1. Genomföra ett trygghetslyft genom att exempelvis stärka samordningen med civilsamhället, trygghetssäkra den allmänna miljön samt införa kameraövervakning där det är befogat.
2. Inrätta ett samarbete mellan ungdomsjouren och polisen för uppsökande arbete mot unga som utsätts för människohandel och prostitution, samt ta fram ett exitprogram för människor i alla åldrar som vill ta sig ur prostitution.
3. Att de kommunala idrottsstöden och halltiderna i regionen ska fördelas jämställt mellan könen.
4. Utveckla vägen för nyanlända mellan SFI och arbetsgivare för att snabba på integrationsprocessen.
5. Verka för fler enkla jobb genom exempelvis servicetjänster, renhållning av allmänna platser samt inom den omsorg där personalen behöver avlastning.